Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Γλυτσίνια: τα σταφύλια της άνοιξης

 

Τα σταφύλια δεν τα βλέπεις μόνο τον Σεπτέμβρη…..αλλά και νωρίς την άνοιξη!! Αυτό φυσικά το οφείλουμε σε ένα φυτό που μας ήρθε από την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα από την Κίνα. Το όνομα του είναι Wisteria, Γλιτσίνα ή Γλυτσίνια, Ουιστέρια.

Στην Ιαπωνία, κάποιοι άνθρωποι με φαντασία, υπομονή και πολύ μεράκι, εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες αυτού του φυτού και δημιούργησαν ένα παραμύθι. Αυτός ο παράδεισος υπάρχει πάνω στον πλανήτη Γη, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το μεγαλείο της φύσης!  Θαυμάστε έναν παραμυθένιο κήπο από λευκές, μωβ και ροζ γλιτσινες.

 

 

Αν με ρωτούσατε τι υπάρχει στο τέρμα αυτού του «μαγευτικού» ανθισμένου τούνελ, θα σας έλεγα… «ο παράδεισος ή η μαγική Χώρα των Θαυμάτων»! Κι, όμως, το μοναδικό στον κόσμο «ανθισμένο» τούνελ δεν είναι μέρος κάποιου παραμυθιού ούτε τόπος μυθικός.

Το εκπληκτικό «Wisteria Tunnel» αποτελεί μέρος του κήπου Kawachi Fuji Garden, που βρίσκεται στην πόλη Kitakyushu της Ιαπωνίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πάρκα στον κόσμο, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχούν οι ουιστέριες ή αλλιώς γλυτσίνιες.

Εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά της Άπω Ανατολής με μοβ και λευκά λουλούδια «πλημμυρίζουν» το πάρκο, συνθέτοντας μοναδικές εικόνες με ανθισμένους μεγάλους διαδρόμους αλλά και φυσικά τούνελ, που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά αυτόν τον επίγειο «παράδεισο», απολαμβάνοντας μια βόλτα κάτω από τους «κρεμαστούς» κήπους του πάρκου, η οποία δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία που ικανοποιεί στο έπακρο όλες τις αισθήσεις, με την όραση και την όσφρηση, βέβαια, να βρίσκονται στο… προσκήνιο!

Αν και «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις», δεν μπορώ να μην σας πω ότι ο συγκεριμένος κήπος έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ομορφιά του (πράγμα αυτονόητο, νομίζω) αλλά και για τη συντήρησή του, αφού ορισμένες από τις ουιστέριες «έχουν στην πλάτη τους» αρκετά χρόνια ζωής!

 

Η γλυτσίνα στην Ελλάδα

Στην χώρα μας συνήθως βλέπουμε την μωβ γλιτσίνια. Η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη και είναι πολύ επιθετικά φυτά, μπορούν πολύ εύκολα να καταπνίξουν άλλα φυτά, ακόμα και δέντρα του κήπου μας. Οσο γρήγορη όμως είναι η ανάπτυξή της, τόσο αργεί να ανθίσει καθώς χρειάζονται αρκετά χρόνια ώστε το φυτό να φτάσει στην ώριμη φάση του και να αρχίσει η ανθοφορία. Ανάλογα με την ηλικία που έχει το φυτό όταν το αγοράσετε (και που πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να μάθετε), μπορεί να χρειασθεί να περιμένετε 3 ή περισσότερα χρόνια μέχρι να ανθίσει για πρώτη φορά. Αυτό ίσως να το θεωρήσετε μειονέκτημα όμως το πλούσιο φύλλωμά της σας αποζημιώνει για κάθε χρόνο που περιμένετε κι όταν τελικά ανθίσει, το θέαμα θα σας συναρπάσει και θα δείτε ότι άξιζε την αναμονή.

DIGITAL CAMERA

Φροντίδα
Πρόκειται εξ' ορισμού για φυτά κήπου καθώς οι ρίζες τους φτάνουν πολύ βαθιά και το λιγοστό χώμα μίας γλάστρας δεν επαρκεί. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα αλλά μην περιμένετε ποτέ να φτάσουν το μέγεθος που έχουν οι γλιτσίνιες που καλλιεργούνται σε κήπους.

Οι γλιτσίνιες χρειάζονται άπλετο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν, γι' αυτό τοποθετήστε τις σε σημείο που τις βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα. Αν το φως δεν είναι αρκετό, θα αναπτυχθούν ελάχιστα φύλλα που θα κιτρινίσουν και θα πέσουν και δεν θα εμφανιστούν καθόλου λουλούδια ακόμη κι αν το φυτό είναι σε ηλικία ανθοφορίας.
Κάποιοι συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε καθόλου λίπασμα στις γλιτσίνιες ενώ κάποιοι άλλοι συνιστούν να τις λιπαίνουμε μόνο δύο φορές το χρόνο, στη φάση της ενεργής ανάπτυξής τους, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Εγώ πάντως την δική μου μόνο την ποτίζω, δεν την έχω λιπάνει ποτέ.

Την άνοιξη, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, από τα μάτια που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα κλαδιά, θα εμφανισθούν πρώτα τα μπουμπούκια. Τα φύλλα θα αρχίσουν να εμφανίζονται αφού ανθίσουν τα πρώτα λουλούδια και το πυκνό φύλλωμα θα σας εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που θα αναπτυχθεί. Η ανθοφορία αρχίζει στα μέσα Απριλίου και διαρκεί δυστυχώς μόνο 15 μέρες, αλλά το φύλλωμα συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι το φθινόπωρο. Εκεί κοντά στον Ιούνιο έχουμε μια πολύ μικρή ακόμη ανθοφορία, καμία σχέση δεν έχει όμως με αυτή του Απριλίου.


Η γλιτσίνια είναι φυλλοβόλο φυτό κι έτσι με τα πρώτα κρύα θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της. Το χειμώνα, θα μείνει ένα σύμπλεγμα από ξύλινα κλαδιά που δεν θα σας θυμίζει καθόλου το πλούσιο φυτό που βλέπατε όλο το καλοκαίρι. Μην το κλαδέψετε όμως ούτε το φθινόπωρο ούτε το χειμώνα. Είναι προτιμότερο να κλαδέψετε την άνοιξη, λίγο πριν την ανθοφορία και αφού έχουν ήδη σχηματισθεί τα μπουμπούκια, έτσι ώστε να βλέπετε ακριβώς τι κόβετε αφού πριν την εμφάνιση των μπουμπουκιών όλα τα κλαδιά της φαίνονται ξερά. Για να γεμίσει η γλυτσίνα με άνθη θα πρέπει να συντέμνετε τα κλαδιά της τόσο ώστε να μένουν δυο ως τέσσερις οφθαλμοί (μάτια). Με την κίνηση αυτή, οι ανθοφόροι οθφαλμοί δυναμώνουν και προσφέρουν καλύτερα και μεγαλύτερα άνθη.

Πολλαπλασιασμός

Μπορείτε σχετικά εύκολα να την πολλαπλασιάσετε με φυλλοφόρα μοσχεύματα με <<τακούνι>>, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες του Σεπτέμβρη.  Φυλλοφόρα μοσχεύματα δεν είναι παρά τμήματα από του βλαστούς του φυτού σας.  Όπως θα διαπιστώσετε κάθε βλαστός βγαίνει από ένα  ξυλοποιημένο κλαδάκι. Όταν χρειαζόμαστε ξυλοποιημένα μοσχεύματα με “τακούνι”, δεν παίρνουμε τμήμα μονο από τους τρυφερούς βλαστούς, αλλά φροντίζουμε να κόψουμε και ένα μέρος από το κλαδάκι (αυτό είναι το τακούνι). Για να πιάσουν τα μοσχεύματα βουτήξτε τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας (θα τη βρείτε στα φυτώρια) και φυτέψτε τα σε αμμώδες μείγμα.


H γλιτσίνια παραμένει ένα ιδανικό φυτό για να καλύψουμε τους φράχτες των κήπων μας ή για μικρές διαχωριστικές πέργκολες στα μπαλκόνια μας που κόβουν τη θέα των γειτόνων.
Για να ψηλώσει, η γλιτσίνια στηρίζεται με μικρά ελικοειδή κλαδάκια, σαν κι αυτά που βλέπετε στα αμπέλια, που στην αρχή έχουν το πάχος σπάγκου. Τα πυκνά και πολλά της φύλλα αλλά και το βάρος των λουλουδιών της είναι τέτοιο που θα πρέπει να την στηρίξετε καλά πάνω στην πέργκολα, δένοντάς την σταθερά.
Φροντίστε να επιλέξετε ανθεκτικά υλικά για να στηρίξετε το φυτό έτσι ώστε να αντέξουν το βάρος του καθώς αυτό μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Να έχετε επίσης στο νου σας ότι η γλιτσίνια ζει πάρα πολλά χρόνια, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πραγματικά πολύ όμοφο και εύκολο φυτό, θέλει ελάχιστη φροντίδα, μια καλή κατεύθυνση προς στον ήλιο και σε ανταμοίβει με πολύ όμορφα λουλούδια.
Επίσης πολύ χρήσιμο φυτό για βιοκλιματικό σπίτι, μιας και σκεπάζει με φύλλωμα το σπίτι το καλοκαίρι και το κρατάει δροσερό, ενώ το χειμώνα που ρίχνει τα φύλλα του ο ήλιος περνάει ελεύθερα.

Αυτή είναι η δική μου:
http://cl.ly/image/0s0I1f0q0T0t

Unknown είπε...

Η γλυτσινια τοΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΑΣΚ ειναι τελεια μου αρεσει παααρα πολυ και αυριο θα παω α παρω και εγω μια με 18 ευρω απο τα φυτωρια αντεμισαρη Αγ.Δημητριου και θα τους ροτησω αν μπορουν α μου κανουν καλητεροι τιμη... :p χεχε λοιπον σημερα φυτεψα και 25 σπορουσ γλυτσινιας σε 5 γλαστρες και ανιπομονω καποιοι απο αυτουσ να βγαλουν το πρωτο κοτσανι... ανιπομονωωωωωωωω!!!!!!!!!!!

Καραβιώτου Στέλα είπε...

Σου ευχομαι καλη επιτυχια.....και ειμαι σιγουρη πως καποτε θα δειχνεις την γλυτσινια σου και θα λες με περηφανεια: Εγω την φυτεψα απο ενα τοσο δα σπορακι!!!

Unknown είπε...

Ηταν ΤΕΛΕΙΑ μεχρι που την ματιασα!! Χαλασε το αυτοματο ποτισμα στην βεραντα μου, πριν δυο χρονια, ενω ελειπα....Απο τοτε ενω της εβαλα λιπασμα (υγρης μορφης) οπως μου ειπαν απο ενα φυτωριο, μεγαλωνει λες και την "σπρωχνεις". Υπαρχει καποια συμβουλη ?

Δημοσίευση σχολίου