Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΜΑΙΟΣ

calendar_may_flowers_hg_clrΕπιτέλους ήρθε η άνοιξη, κι όχι μόνο επειδή εμείς το θέλουμε αλλά επειδή όλα γύρω μας δείχνουν ότι πράγματι ήρθε.
Ο καιρός ζέστανε για τα καλά, οι ηλιόλουστες μέρες είναι πολλές και πραγματικά είναι χαρά Θεού, τα πάντα γύρω μας είναι καταπράσινα πιά.
Ο κόπος που κάνατε όλοι μέχρι τώρα, προετοιμάζοντας τον ανοιξιάτικο κήπο σας, αρχίζει πια να αποδίδει καρπούς. Ο μικρόκοσμος του κήπου ή της βεράντας σας άρχισε να γίνεται όλο και πιο πράσινος, κάποια πρώτα λουλούδια κάνουν την εμφάνισή τους κι εσείς μπορείτε πια να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο τη φροντίδα τους κάτω από τις ζεστές ακτίνες του ήλιου. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες δουλειές δεν θα πρέπει να παραλείψετε αυτό το μήνα.Maios_h_300_182

Τα φυτώρια είναι πια γεμάτα από ετήσια φυτά, ήδη ανθισμένα και αμέτρητα πολυετή φυτά. Κάντε έγκαιρα μία βόλτα, η ποικιλία είναι τεράστια.
Ενημερωθείτε για τις ετήσιες ανθοκομικές εκθέσεις που συνήθως οργανώνονται στις αρχές Μαίου, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι εκθέσεις αυτές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δείτε νέα φυτά ή απλώς νέες ποικιλίες. Επίσης, οι τιμές είναι συνήθως πολύ ελκυστικές και αξίζει να κάνετε εκεί τις αγορές σας. Συν τοις άλλοις, οι άνθρωποι στα περίπτερα είναι πολύ πρόθυμοι να σας προτείνουν φυτά για το χώρο σας καθώς και άφθονες οδηγίες για την περιποίησή τους.ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ
Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας μόλις που προλαβαίνετε. Όταν ο καιρός ζεστάνει καλό θα είναι να αποφύγετε τις αλλαγές για να μην στρεσάρετε το φυτό. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Είναι επίσης η τελευταία σας ευκαιρία να κλαδέψετε φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο ʺγεμάτηʺ.


Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδέψτε τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια και οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Ρίξτε μία τελευταία ματιά στα αναρριχώμενα φυτά, αν χρειάζεται να κλαδέψετε λίγο πιο δραστικά ή να διορθώσετε κάτι ακόμη, κάντε το αμέσως, πριν την εμφάνιση νέας βλάστησης.


Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδέψτε τα ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτά όπως η γλιτσίνια/γουϊστέρια και οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές.
Ρίξτε μία τελευταία ματιά στα αναρριχώμενα φυτά, αν χρειάζεται να κλαδέψετε λίγο πιο δραστικά ή να διορθώσετε κάτι ακόμη, κάντε το αμέσως, πριν την εμφάνιση νέας βλάστησης.
Αυξήστε τη λίπανση στις τριανταφυλλιές m1
Με τις ζέστες εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή. Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα.
Ελέγχετε συχνά και για τετράνυχο (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει) ο οποίος θα εμφανιστεί μόλις η ατμόσφαιρα αρχίσει να γίνεται πιο ξηρή και ζεστή. Ο τετράνυχος μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα φυτά σας και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα φυτά σας.
Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας.
Αρχίστε να ξεχορταριάζετε τον κήπο σας αμέσως μόλις δείτε κάτι να φυτρώνει. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε τμηματικά παρά όταν όλος ο κήπος σας θα έχει γεμίσει χορτάρια. Συν τοις άλλοις, τότε θα πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που δεν θέλετε να ξεριζώσετε και μπορεί να σας συμβούν ατυχήματα.
0-------------------
Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
Αν θέλετε να φυτέψετε γκαζόν ή να ανανεώσετε το γκαζόν που φυτέψατε πέρυσι, κάντε το πριν ο καιρός ζεστάνει. Αν πάλι φυτέψατε γκαζόν τον προηγούμενο μήνα, σύντομα θα χρειαστεί το πρώτο του ʺκούρεμαʺ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου