Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Βουκαμβίλια: κρεμαστός κήπος

Αν υπήρξαν ποτέ οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας σίγουρα θα περιελάμβαναν και παρά πολλές βουκαμβιλιες!!! Η βουκαμβιλια είναι το μοναδικό φυτό που κάθομαι και το χαζεύω με τις ώρες, στην κυριολεξία δεν χορταίνω να την βλέπω.
Είναι ένα φυτό που ξεχωρίζει από την εντυπωσιακή του ανθοφορία και τα έντονα χρωματιστά φύλλα, που πλαισιώνουν τα μικρά του άνθη
Το πανέμορφο αυτό φυτό μας ήρθε από τις τροπικές περιοχές της Νότιου Αμερικής. Τα πρώτα εις εμφανίστηκαν στη Βραζιλία, αργότερα μεταφέρθηκε και προσαρμόστηκε στο μεσογειακό κλίμα.
Υπάρχουν περίπου 20 ειδή από τα οποία αυτό που είναι καταλληλότερο για γλάστρες, μπαλκόνια και κήπους είναι η βουκαμβίλια με τα λεία σχεδόν χάρτινα φύλλα.  Ειδικότερα αυτή με τα μωβ άνθη θεωρείται η ανθεκτικότερη από όλες.  Η αύξηση της είναι ταχυτάτη, μάλλον “θηριώδης”, ανθίζει αρκετά γρήγορα, μια άνθηση που αρχίζει αργά την άνοιξη και αν ο καιρός είναι ζεστός, σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα.  Σίγουρα είναι ένα φυτό που δίνει το στίγμα του όπου και αν φυτευτεί!
Αν φυτευτεί σε γλάστρες, μεγάλες πήλινες, μπορεί να αποκτήσει ύψος μέχρι και τα 2-3 μέτρα.  Αν βρεθεί στο έδαφος και σε εξαιρετικά ηλιόλουστες θέσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 6-8 μέτρα.
Ο πολλαπλασιασμός είναι σχετικά εύκολος. Κόβεται από το φυτό ένα υγιές μόσχευμα (ένα κλωνάρι) με καλή ανάπτυξη, το μεταφυτεύεται σε αμμώδες έδαφος και τον επόμενο χρόνο το φυτεύεται στην θέση που θα το φιλοξενήσει.
Προτιμά έδαφος πλούσιο σε άργιλο, αλλά από προσωπική πείρα το έχω δει να προσαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη.  Ποτίζεται σε κανονικά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες.  Εχθροί και ασθένειες δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη ηλιοφάνειας που δεν θα την βοηθήσει να ανθοφορήσει και το φυτό θα φαίνεται σαν άρρωστο!!

Αρχιτεκτονική τοπίου – Καλλωπιστική αξία
Αναπτύσσονται συνήθως πάνω σε τοίχους, όπου ανθίζουν πολύ γρήγορα, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και η ανθοφορία τους παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καλύπτει και διακοσμεί μεγάλους προσήλιους τοίχους, πέργολες, ηλιαζόμενα πρανή, φράκτες, συρματοπλέγματα, κολόνες κ.λ.π.  Ανεβασμένη πάνω σε δέντρα σχηματίζει με τα κλαδιά της χρωματιστά τόξα.  Διαμορφωμένη σε θάμνο σχηματίζει ελεύθερες μπορντούρες ή μεγάλες ομάδες που καλύπτουν όμορφα το έδαφος.


Πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε

Αν είστε  ...μανιώδεις με την τάξη και την "καθαριότητα" μέχρι σημείου ...υστερίας που σας ενοχλούν πιθανόν και τα "σκουπίδια" των λουλουδιών, λάβετε απλά υπόψιν σας ότι όλα αυτά τα άνθη κάποτε θα πέσουν και θα σας γεμίσουν τα μπαλκόνια, τον κήπο και γενκά  τα πάντα τριγύρω....αλλά είναι ένα φυτό που θα σας αποζημιώσει με την εμφάνιση του..

Αν πάλι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες το χειμώνα, το σίγουρο είναι οτι θα σας παγώσει, με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα της και να μείνουν μονό ξερά κλαδιά. Μην βιαστείτε να βάλετε τα κλάματα....και μην την κλαδέψετε!!!  Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο από αυτά τα ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα τα χονδρά, κάποια στιγμή θα πεταχτούν φυλλαράκια και θα αρχίσει η βλάστηση του φυτού εκ νέου.  Θα σας αναφέρω τι συνέβη σε μένα πριν από 4 χρόνια περίπου.  Είχα μια μοβ βουκαμβιλια ύψους 3 μέτρων τουλάχιστον, είναι η πιο ανθεκτική από όλες, σε καλή θέση, ηλιόλουστη και απάνεμη.. Δυστυχώς όμως το χιόνι την πάγωσε ....Την κλάδεψα τελείως, με την προοπτική να φυτέψω κάποια άλλη στη θέση της. Θυμάμαι οτι ήταν Μάιος όταν είδα ένα πράσινο κλωνάρι βουκαμβίλιας στη θέση της παλιάς.  Εμεινα άφωνη!! Ενα χρόνο αργότερα είχε φτασει σε μέγεθος όπως ήταν και πριν παγώσει. Ηταν λάθος μεγάλο που την κλάδεψα! Η Βουκαμβιλια είναι ένα φυτό που με ελάχιστη φροντίδα σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους.



Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, απολαύστε την!

 
Βουκαμβίλιες της χώρας μας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου