Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Εδαφοκαλυπτικά

 

Τα φυτά εδαφοκάλυψης, συνδυασμένα με περιοχές από γκαζόν, βότσαλο ή χαλίκι, θα δώσουν ένα πολύ φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα. Πρόκειται για φυτά που αναπτύσσονται "άναρχα", δεν έχουν μεγάλο ύψος, καλύπτουν γρήγορα τις περιοχές από χώμα που θέλετε να καλύψετε. Μερικά από τα καλύτερα εδαφοκαλυπτικά σας παραθέτω παρακάτω….



Arctostaphylos

Αειθαλής θάμνος με πράσινα γυαλιστερά φύλλα και μικρά λευκά άνθη το καλοκαίρι. Ανθίζει από Μάιο ως Ιούνιο, έχει ύψος 0,30 εκ είναι φωτοφυτο με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Προτιμά γόνιμα χουμωδη όξινα εδαφη και προστασία από τους κρύους ανέμους. Χρησιμοποιείται για την προστασία των εδαφών από διάβρωση επειδή λογω του γυαλιστερού του φυλλώματος καλύπτει οριζόντιες επιφάνειες.



Vinca minor

Πλατύφυλλο αειθαλές με πράσινο φύλλωμα, ύψους 0,20 εκ. Έχει μπλε άνθη από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο.

Αντέχει σε μεγάλη ηλιοφάνεια και σε μεγάλη σκιά και σε θερμοκρασίες μέχρι -35 C. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά ευδοκιμεί ιδιαίτερα στα πλούσια που ποτίζονται συχνά. Πολλαπλασιάζεται από μόνο του στη θέση όπου βρεθεί, οριζόντια η κεκλιμένη..



Juniperus communis minima

Κωνοφόρος, αειθαλής θάμνος, με οριζοντιόκλαδο σχήμα και γκριζωπό χρώμα.. Φωτόφυτο είδος, με μικρές απαιτήσεις σε νερό, εξαιρετικά ανθεκτικό, ακόμη και στην ρύπανση.. Μπορεί να φυτευτεί σε άλατα εδάφη και αντέχει μέχρι – 35 Κ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλαγιές για την πρόληψη διαβρώσεων, για αυτό πρέπει να φυτευτεί πυκνά, καθώς και σε βραχόκηπους



Juniperus horizontaliς



Thymus sepyllum

Πλατύφυλλο αρωματικό φυτό,ύψους 0,10εκ με πράσινο αειθαλές φύλλωμα, μωβ αρωματικά άνθη, που εμφανίζονται από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο

Μπορεί να αναπτυχτεί σε ξερά και άγονα εδάφη, είναι φωτοφυτο, με μικρές απαιτήσεις σε νερό. αντέχει κοντά στη θάλασσα και σε θερμοκρασίες μέχρι  – 35 Κ

Επειδή είναι εντυπωσιακό φυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε εμφανή μέρη του κήπου και κατά μήκος των διαδρομών.



Pachysandra terminalis

Πλατύφυλλη πολυετής  πόα, ύψους 0,30εκ με ανοιχτό πράσινο φύλλωμα στην αρχή και έπειτα βαθυπράσινα.

Πρόκειται για εξαιρετικό εδαφοκαλυπτικό φυτό. Ανθίζει αργά τον Μάρτιο μέχρι νωρίς το Μάιο.

Είναι σκιόφυτο είδος, με μέτριες απαιτήσεις σε νερό, απαιτεί προστασία από τους άνεμους και είναι ευπαθές στο πάτημα. Αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός

Χρησιμοποιείται  κάτω από δέντρα και θάμνους για την δημιουργία τάπητα σε πλαγιές ή οριζόντια εδάφη.



Santolina chamaecyparissus - Λεβαντίνη

Πλατύφυλλο, αρωματικό φυτό με γκριζωπό, αειθαλές φυλλωμα, φτάνει σε ύψος τα 0,70 εκ, αλλά κλαδεύεται στα 10-20 εκ.

Φωτόφυτο είδος, με μικρές απαιτήσεις σε νερό.Μπορεί να αναπτυχτεί σε ξερά και άγονα εδάφη, αλλά απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

 



Ajuga reptans - Λιβανόχορτο

Εξαιρετικό εδαφοκαλυπτικό φυτό με σκουροπράσινα μπρονζέ φύλλα, με μπλε ανθάκια στις αρχές καλοκαιριού. Το ύψος του φτάνει τα 10-15 εκ, και είναι γρήγορης ανάπτυξης.

Είναι ημισκιόφυτο είδος με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Λογω της γρήγορης ανάπτυξης του συνίσταται ως φυτό εδαφοκάλυψης σε περιοχές βαθύσκιες αρδευόμενες κάτω από δέντρα και θάμνους.



Verbena


Το γένος περιλαμβάνει 250 περίπου ετήσιες και πολυετείς πόες ή και ημιξυλώδη φυτά που έχουν μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας από το τέλος της άνοιξης ώς το φθινόπωρο. Καλλιεργούνται κυρίως ως ανθόφυτα υψος που φτανει τα 0,30 εκ.
Έχουν έρπουσα ανάπτυξη, πράσινα φύλλα και άνθη από τα μέσα της άνοιξης ώς τα πρώτα κρύα του χειμώνα.
Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες, προστατευμένες από τους παγετούς θέσεις και σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη, έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 1 Κ. Πολλαπλασιάζεται με σπορά.

 



Hemerocallis

Ποώδες φυτο, με πράσινο φύλλωμα, το οποίο καλλιεργείται για τα εντυπωσιακά, πολυάριθμα μεγάλα άνθη τους, που έχουν από τα τέλη της άνοιξης ως αργά το καλοκαίρι. Κάθε άνθος είναι ανοιχτό μόνο για μια μέρα, ενώ ορισμένες ποικιλίες ανθίζουν μόνο τη νύχτα. Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Ημέρα» και «κάλλος» (ομορφιά). Το ύψος του κυμαίνεται από 1,2 – 1,5 μ. Απαιτεί θέσεις ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες, εδάφη χουμωδη, δροσερά, πλούσια σε οργανική υλη. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -30 Κ.

 

 



Iberis sempervirens

Πολυετές, πλατύφυλλο, ποώδες φυτο, με πράσινο αειθαλές φύλλωμα και εντυπωσιακή, λευκή ανθοφορία από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο. Το ύψος του φτάνει τα 0,30 εκ. Είναι είδος φωτόφυτο, με μικρές απαιτήσεις σε νερό και ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -35 Κ. Προτίμα καλά στραγγισμένα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Πολλαπλασιάζεται με σπορά.

Θεωρείται κατάλληλο φυτό εδαφοκάλυψης για τμήματα κήπου μικρής έκτασης. Η αξία του οφείλεται στα γυαλιστερά αειθαλή φύλλα του και στα φωτεινά ολόλευκα άνθη του.



Ceratostigma plubaginoides

Αειθαλές, πλατύφυλλο, εδαφοκαλυπτικό, ποώδες φυτο, με πράσινα, γυαλιστερά φύλλα και βαθυκύανα άνθη. Η άνθηση του είναι ιδιαίτερα ελκυστική εξαιτίας του μεγάλου εύρους από τις αρχές Αύγουστου μέχρι τους πρώτους πρώιμους παγετούς.  Το ύψος του φτάνει τα 0,50 εκ, είναι είδος φωτόφυτο με μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι –35 Κ.

Μπορεί να καλλιεργηθεί κάτω από καλλωπιστικούς  θάμνους και χαμηλά δένδρα, σε βραχόκηπους και ως φυτό πλαισίων. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση και ανθίζει σε εποχή που λίγα αλλά φυτά ανθίζουν.

 

 



Hedera helix

Αειθαλές, πλατύφυλλο φυτό με πράσινα μικρά φύλλα. Είναι αναρριχώμενο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εδαφοκαλυπτικο σε χώρους πολύ σκιαζόμενους ή κάτω από δένδρα. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, απαιτεί στραγγισμένα αλκαλικά εδάφη, αντέχει μέχρι –20 C και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.



Potentilla   astrosanguinea

Πλατύφυλλο, ποώδες φυτο με πράσινο φύλλωμα και κόκκινα άνθη όλο το καλοκαίρι. Το ύψος του φτάνει τα 0,50 εκ και υπάρχουν πολλά ειδή που φέρουν διάφορα χρώματα ανθέων όπως κίτρινα και λευκά.

Είναι είδος που προτίμα το φως, με μέτριες απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι –35 Κ. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζικού συστήματος την άνοιξη. Αξιολογείται με τα ελκυστικά άνθη του γι αυτό και φυτεύεται μεμονωμένα ή σε ομάδες, μέσα σε πάρκα και βραχόκηπους.



Phlox sabulata

Αειθαλές εδαφοκαλυπτικο, ποώδες φυτό με εύρος άνθησης 4 εβδομάδων από τον Απρίλιο ως τον Μάιο και με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως πορφυρό κόκκινο, ρόδινο και λευκό.Προτιμά τις θέσεις με ήλιο, τα καλά αποστραγγισμένα εδάφη κει αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι –40 Κ.

Θεωρείται εξαιρετικό φυτο εδαφοκάλυψης οριζοντίων επιφανειών ή με κλίση. Όταν συγκαλλιεργουνται φυτά με διάφορα χρώματα το θέαμα είναι καταπληκτικό.



Osteospermum – Διμορφοθήκη

Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “οστό” και “σπέρμα”. Είναι πολυετή φυτά με άνθη σαν αυτό της μαργαρίτας σε διαφορές αποχρώσεις. Έχουν μεγάλο εύρος άνθησης που ανάλογα με το κλίμα μπορεί να είναι από τις αρχές της άνοιξης ως το φθινόπωρο ή ακόμη και όλο το χρόνο.

Αναπτύσσονται σε ελαφριά και στραγγισμένα εδάφη και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύεται σε ομάδες, είναι κατάλληλο  σε εδάφη με κλίση ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου