Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πετούνιες: οι ταπεινές καλλονές του κήπου

 

 

DETA-272Όποιο μπαλκόνι, βεράντα, κήπο και αν κοιτάξεις είναι δύσκολο να μην βρεις έστω και μια πετούνια.!!!  Κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών  των ανθέων της.

  Από τα δημοφιλέστερα φυτά, οι πολύχρωμες πετούνιες, με τα χωνοειδή άνθη, έχουν πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.  Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται είναι συγγενής με την πατάτα, την τομάτα, τον καπνό και κατάγεται από την Αργεντινή.  Ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό.

               Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Petunia-Dreams-Blue-Midnight-F1-Hybrid

Το ύψος του φτάνει τα 20-50 εκ, η βλάστηση του είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη του έχουν διάμετρο 10 με 15 εκ., αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αποχρώσεις των χρωμάτων όπως κόκκινο, λευκό. μωβ, φούξια, κίτρινο ακόμη και σε μαύρο, όπως στην ποικιλία “Black Velvet”.

Εξίσου ενFLSPET25583_3τυπωσιακές είναι οι δίχρωμες ποικιλίες σε σχήμα αστεριού ή με λευκό περιθώριο και χρωματιστό εσωτερικό.  Υπάρχουν και αρωματικές πετούνιες που ξεχωρίζουν από το βιολετί ή λευκό τους χρώμα.  Η ανθοφορία του φυτού ξεκινάει στα μέσα της άνοιξης και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές φθινόπωρου, αν δεχθεί το κατάλληλο κλάδεμα.

                           

Αναρίθμητες ποικιλίες

Μια τάξη σε αυτό το ανθηρό χάος μπορεί να βάλει η κατάταξη του σε μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθος του άνθους και την εμφάνιση του φυτού.

PetuniaWhiteRayInMidWinterFloridaΗ δημοφιλέστερη κατηγορία είναι η Grandiflora, χάρη στα μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κυματιστά και φτάνουν σε πλάτος τα 10 εκ.  Τα λουλούδια αυτής της κατηγορίας έχουν όρθια ανάπτυξη, που κάποιες φορές ξεπερνά τα 40 εκ., αλλά υπάρχουν και κρεμοκλαδείς ποικιλίες που είναι κατάλληλες για ζαρντινιέρες.  Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πετούνιες δεν αρέσει το νερό στα λουλούδια τους. Σημειώστε ότι, μετά από μια βροχή,  φαίνεται σαν να έχουν  μαραθεί και πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να επανέλθουν στην αρχική τους άνθιση.

petunia14Άλλη δημοφιλής κατηγορία είναι η Multiflora πετούνιες, οι οποίες είναι λίγο πιο χαμηλές και πιο συμπαγείς, με πιο ανθεκτικούς βλαστούς, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για περιοχές με δυνατούς άνεμους.  Έχει μικρότερα άνθη, με πλάτος ως 5 εκ., αλλά μας αποζημιώνουν με εντονότερη ανθοφορία και γρήγορη ανάπτυξη, πολύ ανθεκτικές στη βροχή και στις υψηλές θερμοκρασίες.

petunia1Petunias_Petunia_Multiflora_Primetime_TM_Burgundy_Star-1_mediumΑπό τις πολυάριθμες ποικιλίες ξεχωρίζουμε τις Primetime, που επιδεικνύουν ιδιαίτερη αντοχή στη ζεστή, τις Carpet, που κρατούν τη συμπαγή τους εμφάνιση για μεγάλο διάστημα, και τις Celebrity, που αναπτύσσονται γρήγορα.

 

Petunia_wave_purple2Έπειτα έχουμε τις έρπουσες, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 15 εκ., και άνθη πλάτους  3 ως 5 εκ. Εφόσον ποτίζονται και λιπαίνονται τακτικά, οι έρπουσες αναπτύσσονται ταχύτατα, γεγονός που τις κάνει κατάλληλες για εδαφοκάλυψη. Μια δημοφιλής και πολύ ανθεκτική κατηγορία είναι οι σερφίνιες (Surfinia) η όποια μπορεί να φυτευτεί σε ζαρντινιέρες και να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον κρεμοκλαδες θέαμα.

               

Απάνθιση λουλουδιών

Για να έχουμε, επαναλαμβανομένη ανθοφορία και υγιή φυτά, αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί.  Κατά τα μέσα του καλοκαιριού, Petunia_Supertunia_VistaBubblegum_landscapeμετά το πρώτο κύμα “ανθοφορίας” μπορούμε να κορφολογήσουμε τις πετούνιες, δηλ. να κόψουμε την άκρη των βλαστών τους ανάμεσα στα λουλούδια, όποτε θα πεταχτούν νέα βλαστάρια και θα έχουμε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Αν οι βλαστοί μακραίνουν αντιαισθητικά, έτσι ώστε να έχουν ένα μόνο άνθος στο άκρο τους, μπορούμε να τους κλαδέψουμε από τα τέλη της άνοιξης και μετά, αφαιρώντας με κλαδευτήρι 4 με 5 βλαστούς την εβδομάδα. Έτσι θα αποκτήσουμε πιο συμπαγή φυτά. Οι έρπουσες δεν χρειάζονται κορφολόγημα ή αφαίρεση των λουλουδιών τους.

                              Πότισμα

Petunia_Vista_Bubblegum_Pink3Οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι μέτριες, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, εκτός από τις περιόδους που έχουμε καύσωνα. Καλό είναι να ελέγχουμε το έδαφος ή ποτίζουμε αμέσως μόλις παρατηρήσουμε τα φυτά να μαραζώνουν.. Οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1 με 2 μέρες, ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες.

               

  Αρχιτεκτονική τοπιού

bubble%20gum%20petunia%20plantersΤα πολύχρωμα άνθη της μπορούν να δώσουν μια ξεχωριστή νότα στον κήπο ή την βεράντα μας, φτιάχνοντας την διάθεση μας από τώρα ως το Σεπτέμβρη. Αν και τα ανθοφόρα δεν τα “πάνε” καλά με το γκαζόν, καθώς η υψηλή εδαφική υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει, μπορούμε να συνδυάσουμε τα αγαπημένα μας εποχικά φυτά με το χλοοτάπητα, δημιουργώντας ένα ανθισμένο ημικυκλικό παρτέρι σε μια γωνία του κήπου μας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε βότσαλα περιμετρικά του παρτεριού και να χωρίσουμε με πρωτότυπο τρόπο τα δυο αυτά φυτικά είδη.

Εξαιτίας της ποικιλοχρωμίας των ανθέων, της petπυκνής βλάστησης και μακράς ανθοφορίας της η πετούνια είναι ιδανικό φυτο και για παρτέρια. Φυτεύεται μονή της ή σε συνδυασμό με αλλά ποώδη καλοκαιρινά φυτά όπως η σάλβια κι ο κατηφές και τοποθετείτε στη πρώτη ή δεύτερη σειρά. Είναι κατάλληλο και για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά φυτοδοχεία.  Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτο εδαφοκάλυψης, όπως γύρω από κορμούς δέντρων.

                           Φροντίδα


Όταν φυτεύετε πετούνιες στο έδαφος, φροντίστε να είναι σκαμμένο και σκαλισμένο σε 20 εκατοστά βάθος περίπου και ανακατεμένο με ένα επίπεδο βάθους 5 εκατοστών φυτευτικής κομπόστας ή άοργανικών υλικών. Αν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες προσθέστε επίσης και λίγη άμμο για να το βοηθήσετε να αποστραγγίζει καλύτερα. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο (π.χ 11‐40‐6). Το επιπλέον φωσφορικό λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Οι πετούνιες χρειάζονται συχνά κλάδεμα και κορφολόγημα στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κλαδευτήρι και αφαιρέστε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Μετά χρησιμοποιείστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (π.χ. 17‐17‐17). Σκορπίστε αυτό το βελτιωτικό λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω στο χώμα της γλάστρας περίπου μια φορά τον μήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου