Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Σπάνια αγριολούλουδα

 

narcis12Σχεδόν κάθε άρθρο που γράφω εδω στο blog μου έχει μια αφορμή…..Κάτι που είδα, κάτι που αγαπώ πολύ κ.λ.π. τέλος πάντων οι αφορμές πάντα θα υπάρχουν…..Για αυτό το άρθρο σχετικά με τα αγριολούλουδα, η αλήθεια είναι πως δεν θα έγραφα ποτέ κάτι, αν δεν βρισκόταν στο δρόμο μου η Ιωάννα….Και να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα γιατί χάρη σε αυτήν σκάλισα τα βιβλία μου, τις πληροφορίες που δίνει το ιντερνέτ και έμαθα αρκετά που ίσως και να μην μάθαινα ποτέ….Επομένως τίποτα δε γίνεται τυχαία….

Χάρη στην Ιωάννα λοιπόν έμαθα και εντυπωσιάστηκα ευχαρίστα πως η Ελλάδα ανήκει στις πιο πλούσιες σε χλωρίδα χώρες της Ευρώπης, σε σχέση πάντα με την έκτασή της.  Βλέπουμε π.χ. ότι η ελληνική χλωρίδα αριθμεί περισσότερα είδη από την Ισπανία, που έχει τετραπλάσια έκταση και συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με πλούσια χλωρίδα. Η Αγγλία, αν και είναι διπλάσια σε έκταση από την Ελλάδα, διαθέτει πολύ φτωχή χλωρίδα, με 1.550 είδη. Στην Τουρκία μπορεί να φυτρώνουν 8.650 είδη, αλλά η έκτασή της είναι έξι φορές μεγαλύτερη από της Eλλάδας και συνεπώς ο αριθμός ειδών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι πολύ μικρότερος.
Ο πλούτος της ελληνικής χλωρίδας γίνεται ακόμη γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν υπολογίσουμε ότι από τα 5.700 είδη, περίπου τα 950 είναι ενδημικά. Με άλλα λόγια, τα φυτά αυτά δεν υπάρχουν σε άλλη χώρα του κόσμου. Για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός, αρκεί να κάνουμε μια σύγκριση με άλλες χώρες. Η κραταιά Αγγλία διαθέτει μόνο 16 ενδημικά είδη, η Γερμανία 6 και η Γαλλία 133.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια σχετικά μικρή χώρα της Ευρώπης, όμως στον τομέα της χλωρίδας είναι μια υπερδύναμη. Σε όποια περιοχή της χώρας μας κι αν ταξιδέψουμε, θα βρούμε διαφορετικά φυτά και θα ανακαλύψουμε τοπικά ενδημικά είδη. Γιʹ αυτό ακριβώς η Ελλάδα θεωρείται βοτανικός παράδεισος, και κάθε χρόνο (ιδιαίτερα την άνοιξη) προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Καλιφόρνια, ακόμα και τη μακρινή Ιαπωνία που έρχονται να θαυμάσουν τα σπάνια φυτά της.

Σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας, των οποίων οι πληθυσμοί βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση, είναι δυνατόν, λόγω κυρίως των ανθρωπίνων επεμβάσεων, να μεταπέσουν στην κατηγορία των κινδυνευόντων. Oπως άλλα είδη, τα οποία εθεωρούντο εξαφανισμένα, απεδείχθη, με τις επίμονες ερευνητικές αναζητήσεις, ότι εξακολουθούν να επιβιώνουν.!!!

Συγχρόνως, όμως, επανέρχεται η διαπίστωση ότι όσον οι πληθυσμοί των σπανίων ειδών μένουν αδιατάρακτοι από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, κατορθώνουν να επιβιώνουν στη μοναξιά τους

 

Για κάποια απο αυτά τα μοναχικά αγριολούλουδα έκανα ενα μικρό βιντεάκι….Απολαύστε το!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου