Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Καμέλια η εντυπωσιακή

 

Camellia_japonica

Ντυμένη πάντοτε στα γυαλιστερά, η καμέλια είναι το καμάρι όσων έχουν την τύχη να την φιλοξενούν στον κήπο ή στην βεράντα τους.

 

 

Ο μύθος λέει ότι οι Κορεάτες καλλιέργησαν τις πρώτες καμέλιες περίπου το 1200 π.χ. και οι βουδιστές μοναχοί διέδωσαν τα ανθισμένα φυτά στη Κίνα και Ιαπωνία. Ακόμη και αν η ιστορία δεν είναι απόλυτα αληθής, εμείς είμαστε ευγνώμονες, στους λαούς της Ασίας που μας γνώρισαν έστω και αργά – το 1750 μ. Χ. – το υπέροχο αυτό διακοσμητικό φυτό.

debutante

Οι περισσότεροι κηπουροί θεωρούν ότι η καμέλια είναι ένα είδος. Κι όμως το είδος CAMELLIA αριθμεί 82 είδη και αποτελείται από θάμνους και δέντρα! Η γνωστή μας καμέλια ανήκει στο είδος CAMELLIA JAPONICA. Το φυτο έχει σχήμα οβάλ, πυραμοειδές και το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 12 μετρά, όταν αναπτύσσεται ελευθέρα. Έχει σκληρό, IMG_0435_2πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο παράγει λευκά, ροζ, κόκκινα και δίχρωμα, μονά, ημίδιπλα ή διπλά άνθη σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

Camellia_japonica_-_Capital_Park_-_Sacramento_CA_-_1-16-01_Το μεγαλύτερο πρόβλημα καλλιέργειας της καμέλιας που θα αντιμετωπίσετε είναι ότι αγαπά τα όξινα εδάφη που στη χωρά μας είναι σπάνια. Συνήθως έχουμε ασβεστολιθικά, άρα αλκαλικά χώματα, περιβάλλον στο όποιο το θαυμάσιο αυτό φυτο δεν μπορεί να επιβιώσει καν. Για το λόγο αυτό οι θαυμαστές της την καλλιεργούν σε γλάστρες με καστανόχωμα, που της προσφέρει το απαραίτητο όξινο περιβάλλον.

Camellia_Large_Flower_RedΟι κάτοικοι του Πηλίου ανήκουν στους τυχερούς που μπορούν να την απολαύουν φυτεμένη στο χώμα του κήπου τους.

Γι αυτό προτίμησα να δώσω περισσότερες πληροφορίες σε εκείνους που «φιλοξενούν» καμέλιες σε γλάστρες και είναι σχετικά εύκολη υπόθεση να καλλιεργήσει κάνεις καμέλιες σε γλάστρα αρκεί να χρησιμοποιήσει το σωστό χώμα με την κατάλληλη υγρασία.

10-winter-plants-2Φροντίδα

Χρησιμοποιούμε μια άνετη, αλλά όχι πολύ μεγάλη γλάστρα και γεμίστε την με πλούσιο, έφορο χώμα όξινου PH. Το καστανόχωμα είναι ένα από τα καλύτερα αλλά φροντίστε να είναι καθαρό χώμα, για να μπορέσετε να την καλλιεργήσετε χωρίς προβλήματα.

Πότισμα

Camellia_japonica_flowersΜην αφήσετε το χώμα να ξεραθεί ποτέ! Το φυτο αυτό προτιμά την ελαφριά υγρασία και ασφυκτιά όταν το χώμα στις ρίζες του στερεύει. Προσοχή όμως στο υπερβολικό πότισμα, της αρέσει το νερό, αλλά δεν θέλει να λιμνάζει στα …..πόδια της. Για μια καλή ανθοφορία η ποσότητα του νερού θα πρέπει να είναι η ίδια χειμώνα – καλοκαίρι, ενώ το ράντισμα και το ξέπλυμα των φύλλων με νερό είναι απαραίτητο, εκτός από την περίοδο της ανθοφορίας.

Θέση

camellia_japonica-3Δεν αγαπά τα σημεία που τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα, είναι φυτο που προτιμά τα ισκιερά μέρη. Χρειάζεται το ηλιακό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί της. Μια ιδανική θέση για την καμέλια στον κήπο είναι κάτω από δέντρα, ειδικά πεύκα την ευχαριστεί ιδιαίτερα, μια και οι πευκοβελόνες που πέφτουν εξασφαλίζουν ένα υπέροχο κάλυμμα προστασίας των ριζών τους. Όπου όμως και αν την τοποθετήσετε φροντίστε να μην την χτυπά ο πρωινός ήλιος, της κάνει πολύ κακό, ιδιαίτερα όταν έχει μπουμπούκια, τα μαυρίζει και τα ρίχνει.

Σαν φυτο αγαπά την δροσιά, γι αυτό έξαλλου ανθίζει το χειμώνα, σε θερμοκρασίες 5-15 C. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δεν ανθοφορεί , αλλά τίθεται και θέμα επιβίωσης της.

861de7Λίπανση

Η λίπανση της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Αν την λιπάνετε μια φορά το χρόνο, μετά την ανθοφορία με λίπασμα ειδικό για καμέλιες, το φυτό θα είναι ευχαριστημένο και θα ευδοκιμήσει.

Μεταφυτέψτε την κάθε 4-5 χρόνια, σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση είναι εύκολη, γιατί οι ρίζες της γίνονται μια μπάλα και δε θα σας δυσκολέψει. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός και αν υπάρχουν αρρωστα, σπασμένα ή ενοχλητικά κλαδιά. Όσο για τον πολλαπλασιασμό της γίνεται με μοσχεύματα, που δυσκολεύει ακόμη και τους ειδικούς του Πηλίου.

camellia-pink-perfection

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου