Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

88. Τραχύκαρπος


Είναι ένα φοινικοειδές που αντέχει στο κρύο τόσο ώστε να φυτεύεται ακόμη και σε κήπους της κεντρικής Ευρώπης. Επιπλέον προσόν είναι ότι το κοκκινο ρυγχοφόρο σκαθάρι δεν το προτιμά ιδιαίτερα. Στο εμπόριο ο ταχύκαρπος είναι γνωστός με το όνομα, “χιμαίρωψ έξελσα”, αν και αυτό μόνο σύγχυση προκαλεί με τον αληθινό χαμαιρωπα. Σύγχυση υπάρχει όμως και σχετικά με το κλάδεμα του τραχύκαρπου. Δεν πρέπει να αφαιρούμε πράσινα φύλλα, επειδή προκαλείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Αφαιρούμε τα ξερά φύλλα, όταν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν.

Διαστάσεις: Υ: 12μ., Δ: 4-5 μ.
Φύλλωμα: αειθαλές
Άνθη – Καρποί: άνθη κίτρινα για τα αρσενικά φυτά και λευκά για τα θηλυκά πάνω στα οποία παράγονται σκούροι καφε καρποί. Η άνθιση γίνεται το καλοκαίρι.
Αντοχή: πολύ καλή αντοχή στο κρύο, τα χιόνια και τις παγωνιές, όμως η ζέστη και η υγρασία δεν του αρέσουν καθόλου. Έχει πρόβλημα και με την αλμύρα της θάλασσας. Για φύτευση σε γλάστρα ούτε να το σκέφτεστε….
Έδαφος: ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή στράγγιση, άρα προσθέτουμε ελαφρόπετρα αν χρειάζεται.
Θέση: ηλιόλουστη με οποιαδήποτε έκθεση.
Πότισμα: τακτικό, τον πρώτο χρόνο από την φύτευση, στην συνέχεια αραιώνουμε το πότισμα εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θρέψη: κάνουμε 1-2 ελαφριές λιπάνσεις κάθε χρόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο με πλήρες και ισορροπημένο σκεύασμα.
Φροντίδες: τα παλιά φύλλα γέρνουν προς τα κάτω και έτσι καλύπτουν την κορυφή του φυτού. Σε περιοχές όπου το θερμόμετρο πέφτει κάτω του μηδενός τα φύλλα αυτά προστατεύουν την “κάρδια” του τραχυκαρπου απο το κρύο και καλό είναι να τα αφήνουμε στην θέση τους. Ο μόνος λόγος για να τα αφαιρέσουμε είναι, όταν έχουν ξεραθεί πολύ και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν. Η αφαίρεση πρασίνων φύλλων έχει συνέπεια την καθυστέρηση της ανάπτυξης του φυτού, που είναι εκ φύσεως αργή.
Αντιξοότητες: συγκριτικά με τον κανάριο φοίνικα ο ταχυκαρπος κινδυνεύει λιγότερο από τον ρυγχοφόρο. Η νυχτοπεταλούδα των φοινικοειδών δεν έχει εξαπλωθεί πολύ στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου