Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γαρδένια: τα μυστικά μιας κυρίας


Όμορφη και απαιτητική, η κομψή γαρδένια με τα ιβουάρ άνθη και το μεθυστικό άρωμα είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο μου λουλούδι, από τότε που μια μέρα έβαλα ένα άνθος της στα μαλλιά μου.

Κάντε το και σεις και θα με θυμηθείτε…Πολύ εκλεκτική καθώς είναι απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες για να μας χαρίσει το υπεροχο αρωμά της.                                                                                                                                                                               ..                                   tna
Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι πρόκειται για μια κυρία πρέπει να ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις της αλλά και να μάθουμε τα μυστικά της….και τότε αυτή θα φερθεί σαν κυρία!!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε επάνω της είναι τα φύλλα της. Αν τα δείτε κιτρινισμένα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.. Η γαρδένια είναι αειθαλές φυτό, ανανεώνει τα φύλλα της όλο το χρόνο. Μην μπερδευτείτε! Δεν έχει κάποιο πρόβλημα, απλώς τα παλιά κιτρινίζουν και πέφτουν, ενώ την ιδία στιγμή εμφανίζονται μέσα από τις κορυφές  νέα φύλλα.

tnb
Επίσης το κιτρίνισμα των φύλλων είναι κάτι φυσιολογικό και συνήθως συμβαίνει όταν τα φυτά είναι κοντά στην ανθοφορία και <<πιέζονται>> για να λειτουργήσουν εντονότερα. Ωστόσο , η περίπτωση αυτή είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που εμφανίζει το φυτό λόγω της έλλειψης σιδηρού. Στην πρώτη όλο το φύλλο είναι κίτρινο, ενώ στη δεύτερη τα νευρά μένουν πράσινα. Όταν δούμε ότι οι μύτες των φύλλων γίνονται καφέ, η αίτια είναι η ξηρή ατμόσφαιρα. Δυστυχώς αυτό έπαθε η δική μου γαρδένια η όποια φέτος το χειμώνα εκτέθηκε υπερβολικά στους δυνατούς και ξηρούς άνεμους. Παρόλα αυτά όσο ντελικάτη και αν φαίνεται, αν πάρω για παράδειγμα την δική μου, αντέχει πραγματικά.

Υπάρχει όμως περίπτωση να δούμε αυτό το καφετιά να επεκτείνεται, όποτε σημάνει ότι την ποτίζουμε υπερβολικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό μεγαλώνει θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου σας. Η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις!!  Αν θέλετε λοιπόν μια γαρδένια που να σας χαρίζει απλόχερα τα άνθη της και το άρωμά της φροντίστε πρώτα να  την βάλετε στο καταλληλότερο γι' αυτήν μέρος και μετά μην της χαλάτε την ησυχία!
Όταν μια γαρδένια έχει παρά πολλά μπουμπούκια είναι πιθανό να πέσουν μερικά από αυτά πριν ακόμη ανοίξουν. Αυτό σημαίνει  ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή  οποιαδήποτε μεταβολή συνθηκών (θερμοκρασίας, υγρασίας, αερισμού, ασθενειών).


tndΗ σχέση της γαρδένιας με το νερό είναι ιδιαίτερη. Απεχθάνεται το στάσιμο νερό στο πιατάκι  εξίσου με την ξηρασία. Πολύ χοντρικά υπολογίζουμε 5-6 πότισμα το καλοκαίρι, τα μισά άνοιξη και φθινόπωρο, ελάχιστα το χειμώνα.. Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά νοτισμένο. Η επιφάνειά του πρέπει να φαίνεται υγρή όταν την αγγίζουμε..
Η γαρδένια δεν τα πάει καθόλου καλά με το χλώριο που περιέχει το νερό του δικτύου ύδρευσης. Επίσης δεν της αρέσουν καθόλου και τα άλατα. Είπαμε είναι εκλεκτική…Γι αυτό την ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα με νερό που έχουμε διαλύσει μέσα λίγο ξύδι ή με απιονισμένο νερό(αυτό για το σιδέρωμα). Και για να την απογειώσουμε ας ψεκάσουμε και τα φύλλα της με το ίδιο νερό.

Οι κακές φήμες λένε να την προστατεύουμε από το κρύο, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 C. Ο φετεινός χειμώνας που ήταν ιδιαίτερα ψυχρός δεν την πτόησε καθόλου! Είμαι σίγουρη ότι αντέχει και σε πολύ μικρότερες θερμοκρασίες. Θέλει μόνο προστασία από τους άνεμους.
Σε αντίθεση με το χειμώνα θεωρώ το καλοκαίρι ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο γι αυτήν. Το κυριότερο μέλημα μας μετά το πότισμα είναι να την προστατεύουμε από τον καυτό ήλιο. Μια ισκιερή θέση είναι η πιο κατάλληλη γι αυτήν.
tnnΜην διανοηθείτε να φυτέψετε μια γαρδένια στο έδαφος!! Θέλει έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, αφράτο, με καλή στράγγιση, χωρίς ασβέστη. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να γίνει στο έδαφος, όποτε καταλήγουμε στην γλάστρα την όποια μπορούμε να γεμίσουμε με το κατάλληλο χώμα, αλλά και να μεταφέρουμε σε θέση σκιερή και υπήνεμη .  Μην μπερδεύετε διάφορα χώματα που βρίσκετε στα μαγαζιά η στα χωράφια. Κατάλληλα χώματα για την γαρδένια είναι τα φυτοχώματα, όπως καστανόχωμα και αργιλόχωμα ή ξανθιά τύρφη η οποία προστίθεται και σαν βελτιωτικό στράγγισης. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα, ενώ αποφεύγουμε την κοπριά διότι ανεβάζει το pH του εδάφους .  Και μην ξεχνάτε τον υγρό σίδηρο, τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, άνοιξη και καλοκαίρι.



Η επιλογή της γλάστρας είναι άλλη μια υπόθεση…Τι είδους γλάστρα να διαλέξω;; Μήπως αντί για γλάστρα να την βάλω σε έναν <τενεκέ>; Μη σας φαίνεται παράλογο είναι αλήθεια…Οι μαμάδες μας αυτό έκαναν, τις φύτευαν σε τενεκέδες τυριού. Όταν είδα την γαρδένια της πεθεράς μου μέσα σε ένα τέτοιο τενεκέ είχα αρχίσει να αμφιβάλλω για την δική μου ωραιότατη πήλινη γλάστρα. Η δική της ήταν κάτι παραπάνω από υγιής…Ίσως να έχουν και δίκιο! Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό δηλ. από μέσα ένας τενεκές και από έξω μια ωραία γλάστρα… Εγώ αυτό θα κάνω φέτος την άνοιξη.
tns

Αφού το φυτό κάνει τον κύκλο της ανθοφορίας, κάτι που συμβαίνει δυο φορές: τέλος άνοιξης και αρχές φθινοπώρου, κλαδεύουμε κόβοντας από κάθε κλαδί το 1/3.
Καλό είναι να προσπαθείτε να δώσετε και ένα σχήμα στη γαρδένια σας καθώς την κλαδεύετε π.χ. μπάλα ή ομπρέλα.


Προσοχή!!! Ξερά, μαραμένα, κιτρινισμένα φύλλα και οτιδήποτε παρατηρήσετε επάνω της που δεν σας αρέσει, ένα κλωναράκι και στον ειδικό, μην το ρισκάρετε, υπάρχει κίνδυνος να την χάσετε…..Και δεν της αξίζει!!!
Γαρδένια παραγωγής μας!!!
      Από τον Απρίλιο ακόμα αλλά και μέχρι τον Ιούνιο μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη γαρδένια με μοσχεύματα.  Υπάρχουν δύο τρόποι:
 
 
Σε εδαφικό υπόστρωμα
tngΚόβουμε ένα υγιές μόσχευμα απο το μηρικό φυτό  και το φυτεύουμε σε μειγμα τύρφης και περλίτη σε ίσα μέρη ή εναλλακτικά μείγμα από καστανοχωμα και άμμο σε αναλογία 4:1. Για καλύτερα αποτελέσματα τα μοσχεύματα που κόβουμε είναι από κορυφές βλαστών μήκους 15 εκ. περίπου και μάλιστα με μπουμπούκι. Αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα αφήνοντας τα δύο κορυφαία. Γεμίζουμε ένα καθαρό γλαστράκι με το εδαφικό μείγμα, αφού καλύψουμε την τρύπα του με σπασμένα κεραμίδια ή χαλίκια.  Τοποθετούμε το μόσχευμα μέσα στο χώμα και το πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας για να έρθει σε επαφή το μόσχευμα με το χώμα.  Αν χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολής, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.  Ποτίζουμε και καλύπτουμε το γλαστράκι με ένα διάφανο ποτήρι ή μια σακούλα. Για να ριζοβολήσει, είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε ατμοσφαιρα ζεστή και υγρή.  Αν κάποια φορα σηκώσουμε το ποτήρι, θα πρέπει να ποτίσουμε για να αντικατασταθεί η χαμένη υγρασία.  Χρειάζονται ένας ή δύο μήνες για να φανεί αν τα μοσχεύματα ριζοβόλησαν.
Σε νερό
 Αντί για χώμα η γαρδένια μπορεί να ριζοβολήσει σε νερό, ακόμη και σε ενα ποτήρι νερό. Για το μόσχευμα ισχύει ότι και πριν. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το μόσχευμα μέσα στο ποτήρι.  Για να το πετύχουμε αυτό, παίρνουμε και κόβουμε ένα σκληρο χαρτόνι σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το άνοιγμα του ποτηριού.  Σχίζουμε λίγο το χαρτόνι στο κέντρο του και στη σχισμή στερεώνουμε το μόσχευμα, έτσι ώστε το τμήμα που δεν έχει φύλλα να βρίσκεται μέσα στο νερό.  Μετά απλως περιμένουμε να ριζώσει. Αν μάλιστα βάλουμε μέσα στο δοχείο μερικά κομματακια ξυλοκάρβουνα δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε καθόλου το νερό.  Αν δεν το κάνουμε, θα αλλαζουμε το νερο κάθε εβδομάδα.  Οταν εμφανιστούν αρκετές ρίζες, μπορούμε πια να φυτέψουμε τη γαρδένια μας στο χώμα.....
Καλή επιτυχία!!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου