Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Βασικές αρχές για τον σχεδιασμό κήπου 3

 

Υπάρχουν πολλοί κανόνες σχεδιασμού κήπου, αλλά δεν υπάρχει αστυνομία κήπου για να έρθει και να τους επιβάλλει. Χρόνο έχετε, η διάθεση περισσεύει, καιρός είναι να του δώσετε την προσωπική σας πινελιά. Συχνά οι κήποι δημιουργούνται με ένα τυχαίο τρόπο, με ό, τι φυτά είναι στο χέρι, εφόσον η φαντασία μας κάνει απεργία. Όταν η κατάσταση στον κήπο μας αρχίζει να φαίνεται χαοτική, ή αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που κάνουν έναν κήπο να φαίνεται πιο συνεκτικός.

Η δομή, τα φυτά, τα κομβικά σημεία και τα χρώματα , είναι ιδέες όπως τα κομμάτια ενός πάζλ και πρέπει να σκεφτείς το καλύτερο τρόπο να τα ταιριάξεις μεταξύ τους για να φτιάξεις την τέλεια εικόνα, τον κήπο σου.

Η Δομή

Όπως ένα κτίριο ή μια ιστορία έχουν μια σταθερή δομή έτσι και ο κήπος πρέπει να έχει ένα βασικό σκελετό από τον όποιο πρέπει να ξεκινήσετε και σιγά σιγά να προσθέτετε διάφορα στοιχειά. Για παράδειγμα ένας κήπος όπου όλα του τα φυτά έχουν παρόμοιο μέγεθος ή ύψος δεν παρουσιάζει απολύτως τίποτε!!! Αντίθετα η χρήση μεγάλων, μικρών δέντρων και θάμνων δίνουν αυτόματα την αίσθηση ενός κεντραρίσματος και μιας μονιμότητας στον κήπο. Αν χρησιμοποιήσουμε και αειθαλής θάμνους έχουμε και την αυτόματη πρόσκληση των πουλιών το χειμώνα και το καταπράσινο χρώμα τους να μας συντροφεύει όλο το χρόνο.

Η ιδανική στιγμή για να φυτευτούν κωνοφόρα, αειθαλεις θάμνοι είναι από τον Οκτώβριο ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Προτιμούν πλήρη ήλιο και ελαφρώς όξινα εδάφη . Επειδή μεγαλώνουν πολύ αργά, δεν χρειάζονται λίπασμα εκτός από εξυγίανση του εδάφους.

Επίσης, λόγω της αργής ανάπτυξης τους, τα φυτά αυτά είναι ακριβά για αυτό χρειάζεται σωστή επιλογή και προσοχή στην αγορά τους. Στο εξωτερικό μάλιστα πολλά φυτώρια δίνουν και εγγυήσεις 1-2 χρόνια για την αξιοπιστία του φυτού, (είναι και εκεί ακριβά) κάτι που εδώ δεν το έχω συναντήσει πουθενά!!

Χρώμα

Το χρώμα είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο σε ένα σχεδιασμό κήπου και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους κηπουρούς. Ο καλός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη γνώση πώς να συνδυαστούν τα χρώματα, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι αυτό που μας αρέσει. Μόνον η πρακτική και ο πειραματισμός θα αναπτύξει το μάτι σας για το χρώμα και θα σας επιτρέψει να δείτε τις διαφορές μεταξύ των χρωμάτων, αλλά ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι με τη μελέτη του τροχού των χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην τέχνη.

Οι περισσότερες σύγχρονοι τροχοί περιέχουν μόνο 12 χρώματα, ωστόσο, είναι ένα καλό εργαλείο για να αρχίσετε να εκπαιδεύετε τα μάτια σας για να δείτε τις σχέσεις μεταξύ των χρωμάτων και πώς παίζουν μακριά από ένα από το άλλο.

Βασικά, υπάρχουν 2 επιλογές:

Αρμονικός συνδυασμός (χρώματα που είναι το ένα δίπλα στο άλλο)

Flower-Park-Keukenhof-2 - Αντίγραφο Επιλέγοντας ένα χρώμα, μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση για τους αρχάριους καθώς αποφεύγεται το χάος από παρά πολλά χρώματα, απαιτεί ένα εξιδανικευμένο μάτι και προσοχή για να δεις τις διαφορές ανάμεσα στο χρώμα και με φόντο πάντα το πράσινο μπορεί να γίνει μια καλή μετάβαση από την μια απόχρωση στην επομένη….

Flower-Park-Keukenhof-6

Επιλεγοντας 2-3 χρώματα που είναι γειτονικά το ένα στο άλλο πάνω στον τροχό (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο). Κάνει για ένα πιο εύκολο, λιγότερο ενοχλητικό για μετάβαση στο μάτι.

Αντικρουόμενοι Συνδυασμοί

Χρησιμοποιούμε δύο χρώματα απέναντι το ένα από το άλλο στον τροχό των χρωμάτων (κόκκινο / πράσινο, πορτοκαλί / μπλε, κίτρινο / μωβ.) αυτό σημαίνει μέγιστη αντίθεση.Flower-Park-Keukenhof-9

Μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά προσπαθήστε να ευνοήσετε ένα χρώμα και τα άλλο να είναι κάτι σαν εστιακό σημείο μέσα στο χώρο. Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποίησετε τριάδες ή δυάδες χρωμάτων σε ίση απόσταση μεταξύ τους (μοβ με κίτρινο- πορτοκαλί και κίτρινο – πράσινο)

sweetpeas1Πολυχρωμία: Χρησιμοποιώντας κάθε χρώμα. Στην πραγματικότητα, απαιτεί πολλή σκέψη και πειραματισμό με τα αλλά χρώματα. Μπορεί να γίνει μια πανδαισία χρωμάτων και να μην ξεχνάμε τα γειτονικά φυτά που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε όλο τον κήπο

Μπορεί να υπάρχουν μόνο 12 χρώματα στον τροχό χρωμάτων, αλλά η ηλιοφάνεια και η σκίαση μπορεί να δημιουργήσουν αμέτρητες επιλογές ως προς τη φύση και το σχεδιασμό του κήπου σας. Αφήστε το μάτι να σας καθοδηγήσει και συγκεντρωθείτε στην εστίαση.

Πιθανόν να έχετε ακούσει για τα χρώματα που αναφέρονται είτε ως ζεστό ή κρύο. Κόκκινο, κίτρινο & Πορτοκαλί θεωρούνται ζεστά χρώματα. Πράσινο, μπλε και μοβ θεωρούνται δροσερά.


Συνθήκες που μπορούν να μεταβάλλουν το χρώμα

Flower-Park-Keukenhof-10Λάβετε υπόψη ότι η αντίληψη του χρώματος ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεαστεί από το περιβάλλον.

· Φωτισμός:  Το φως αλλάζει τον κορεσμό των χρωμάτων. Το κόκκινο γυρίζει στο θαμπό το σούρουπο, ενώ το λευκό αρχίζει να λάμπει.

· Υφή επιφάνειας: Η υφή ενός φύλλου ή λουλουδιού θα επηρεάσουν τον τρόπο που το φως το χτυπά και συνεπώς πόσο το χρώμα γίνεται αντιληπτό. Όσο λεία είναι η επιφάνεια, τόσο περισσότερο φως αντανακλάται και όσο περισσότερο τραχιά είναι το χρώμα απορροφάται.

· Εγγύτητα: Χρώματα χάνουν τον ορισμό τους όταν βρίσκονται σε μια απόσταση. Μια μονοχρωμία στον κήπο μπορεί να μετατραπεί σε μια θαμπάδα όταν τον βλέπουμε από μακριά. Αντίθετα, οι έντονες αντιθέσεις από πολύ κοντά συγχέουν το μάτι.

· Αλληλεπιδράσεις στο χρώμα: Απλά βάζοντας ένα χτυπητό χρώμα δίπλα σε ένα λουλούδι θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το χρώμα του. Violet μπορεί να γίνει θερμότερος δίπλα σε ένα έντονο πορτοκαλί.Flower-Park-Keukenhof-5 - Αντίγραφο

· Ηλικία: αναλογα με την ηλικία του φυτού αλλάζει και το χρώμα και ίσως δεν είναι μόνο θέμα αντίληψης αλλά καλό είναι να το έχουμε στο νου μας.

· Εποχές: Να έχετε πάντα υπόψη σας πως τα φυτά δεν ανθίζουν όλα μαζί γι αυτό καλό είναι στην επιλογή των φυτών να υπάρχει μια σειρά άνθισης και αυτό είναι που έχει την μεγαλύτερη σημασία.

Συνδυάζοντας τα χρώματα είναι θέμα δοκιμής και λάθους. Αν θέλετε να πειραματιστείτε σε μικρή κλίμακα, μπορείτε να ξεκινήσετε όσο πιο απλά γίνεται βάζοντας μαζί ένα μπουκέτο. Πάρτε ένα μεγάλο δοχείο δοκιμάστε διαφόρους συνδυασμούς και μετακινήστε το μέσα στον κήπο.

Κομβικά σημεία

Προσπαθήστε να δείτε τον κήπο σας με τα μάτια ενός επισκέπτη που τον βλέπει για πρώτη φορά και έτσι έχει την χαρά της ανακάλυψης. Ένας εύκολος τρόπος για να επιτευχτεί αυτό είναι να συμπεριλάβετε στο χώρο σας κομβικά σημεία. Κομβικά σημεία μπορεί να είναι κάποιες εγκαταστάσεις, κατασκευές ή στολίδια που η λειτουργία τους θα τραβήξει την προσοχή του ματιού και στην συνέχεια τα γύρω υπάρχοντα φυτά. Και μην νομίσετε πως επειδή έχετε μικρό κήπο δεν μπορείτε να έχετε έστω και ένα κομβικό σημείο. Ακόμη και μια μεγάλη, ιδιαίτερη γλάστρα μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο.

Η διακόσμηση των εξωτερικών χώρων δεν διαφέρει καθόλου με αυτή των εσωτερικών.  Αντικείμενα μεγάλου μεγέθους όπως μια οθόνη τηλεόρασης, ένα τζάκι, ένα πιάνο, ένα ωραίο έπιπλο, πινάκες ζωγραφικής τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος μπαίνοντας σε ένα χώρο. Τα υπόλοιπα των επίπλων και των αντικειμένων χρησιμοποιούνται για την ισορροπία και το γέμισμα του χώρου. Στον κήπο τώρα οφείλουμε να δώσουμε μια κατεύθυνση στο μάτι ή δίνοντας του ένα σημείο για να ξεκουραστεί. Τι μπορεί να είναι αυτό; Όπως η απλή ομαδοποίηση κάποιων φυτών που αυτόματα το ορίζει ως κομβικό σημείο και σκοπό έχει να φέρει τον κήπο στο προσκήνιο.

Μήπως χρειάζεστε ένα κομβικό σημείο για να έχουν έναν κήπο; Φυσικά όχι. Κομβικά σημεία είναι απλώς έννοιες του σχεδιασμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία κατά τη δημιουργία ενός κήπου με τις προτιμήσεις σας.

Αν επιλέξετε να δημιουργήσετε σημεία εστίασης οι δυνατότητες που σας προσφέρει ο κήπος είναι απεριόριστες και η επιλογή καθαρά προσωπική. Οτιδήποτε προσφέρει ενδιαφέρον εξαιτίας του μεγέθους, του σήματος ή του χρώματος θα χρησιμεύει ως σημείο εστίασης. Μπορείτε να έχετε περισσότερη τύχη αν κοιτάξετε για αντικείμενα που αγαπάτε και στη συνεχεία τους βρείτε μια θέση μέσα στον κήπο σας. Είναι προτιμότερο από το να ψάχνετε απελπισμένα να βρείτε το τέλειο κομμάτι που θα καλύψει ένα κενό ή κάτι άσχημο στον κήπο. Το ιδανικότερο θα είναι τα κομβικά σημεία να μοιάζουν σαν να είναι ένα αναπόσπαστο σημείο του κήπου σας.

Θα καταδείξω κάποιες τεχνικές στις ακόλουθες φωτογραφίες , αλλά τοποθετώντας ένα κομβικό σημείο,  είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα  δοκιμής και  λάθους.

 

Η Υφή

Με τον ίδιο τρόπο μια κομψή μεταξωτή μπλούζα τονίζεται δίπλα σε μια φούστα τουΐντ ή δίπλα σε μια απλή μονόχρωμη; Μπορεί να αγαπάτε τα μαλακά, κυματώδη φυτά, αλλά ένας ολόκληρος κήπος μόνο με αυτά τα ειδή θα μοιάζει με μια θαμπάδα. Χρειάζεται να συνδυάσουμε στο παραπάνω τοπίο φυτά με χονδροειδές ή μεγάλο τολμηρό φύλλωμα .Η αντίθεση αυτή δίνει στο κήπο σας μεγαλύτερη ευκρίνεια όσο αφορά τις παραπάνω διαστάσεις. Ευτυχώς, η υφή είναι ένας από τους ευκολότερα σχεδιαστικά στοιχεία του κήπου και μπορεί ο καθένας να τα κατακτήσει άνετα….Με το ορό ύφη εννοούμε την ποιότητα της επιφάνειας των φυτών και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υφών από λεπτές μέχρι χοντρές και τολμηρές. Μια ωραία ισορροπία μπορεί συνήθως να επιτευχτεί με την ανάμειξη 1/3 φυτών με λεπτή ύφη και 2/3 με χοντρή και τολμηρή

Ο Ηχος

imageΟ ήχος είναι πιθανόν να μην είναι στην κορυφή της λίστας, όταν σκέφτεστε για τα πράγματα που θα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του κήπου σας. Αλλά ο ήχος είναι αυτό που δίνει ζωή σε έναν κήπο. Είτε πρόκειται για το θρόισμα των φύλλων από το φύσημα του άνεμου, ο ήχος κάτω από τα πόδια μας όταν περπατάμε πάνω στο στρωμένο με χαλίκι μονοπάτι, τα τραγούδια των πουλιών, το κελάρυσμα του νερού… Και επιμένω σε αυτό, ο ήχος θα πρέπει να σχεδιαστεί. Μπορεί ο σχεδιασμός αυτός να είναι τόσο εύκολος όσο με τη χρήση φυτών με σπόρους για πουλιά ή τόσο περίπλοκος όπως η κατασκευή μια σειράς από καταρράκτες.

Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τους ήχους όταν είμαστε με τα πόδια μέσα από ένα δάσος, αλλά δεν το σκεφτόμαστε καθόλου αυτό όταν σχεδιάζουμε τον κήπο μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και είμαι σίγουρη ότι προσθέτει μια εκπληκτική διάσταση σε έναν κήπο.

Ο ήχος του νερού στον κήπο

imageΠροσθέτοντας ένα σιντριβάνι είναι ότι πιο εύκολο μπορείτε να φανταστείτε. Μικρές βρύσες κήπου επανακυκλοφορίας μπορεί να μπουν σε παρτέρια ή να εμφανίζονται στο μονοπάτι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει βρύσες που προορίζονται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι θα είναι εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα. Πολλοί απαιτούν πρόσβαση σε πρίζα, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες μπαταρίες βρύσες ή λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Στοιχεία Άγριας Ζωής  φέρνουν ήχο στον Κήπο

imageΗ ύπαρξη άγριας ζωής είναι ευλογία στον κήπο. Τα πουλιά αγαπούν τα φυτά όσο και οι άνθρωποι και δεν είναι δύσκολο να τα κάνετε να επισκέπτονται τον κήπο σας σε τακτική βάση. Συμπεριλάβετε ορισμένα φυτά για την προσέλκυση των πουλιών και φτιάξτε μια ταΐστρα που θα στέκεται εκεί όλη την διάρκεια του χρόνου ακόμη και τον χειμώνα για να τα κρατήσετε κοντά. Συνδυάστε τον ήχο του νερού και το κελάηδημα των πουλιών, με την προσθήκη ενός birdbath στα όρια του οικόπεδου σας.

Μιλώντας για το νερό, αν προσθέσετε στο κήπο σας ένα μικρό μέγεθος στάσιμο νερό, με φυτά μέσα στο νερό είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσετε βατράχους και φρύνους. Τις βράδυνες ώρες ειδικά κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος οι φωνές τους είναι πολύ δυνατές. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα πιάσει και κουνούπια.

Ονειροπαγίδες

imageΟ ήχος του ανέμου στον κήπο αλλάζει εποχιακά. Την άνοιξη οι άνεμοι είναι θορυβώδεις και φέρνουν το πρώτο άρωμα της εποχής…

Το Καλοκαίρι το αεράκι φέρνει απρόσδεκτη ανακούφιση και μπορείτε να το ακούσετε να ταλαντεύεται ανάμεσα στα φύλλα.

Ενισχύσετε την ένταση της αιολικής ενεργείας χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες ονειροπαγιδες από μπαμπού, κρυσταλλάκια ή κοχύλια τα όποια εκτός από τον ήχο που αφήνουν μας προειδοποιούν για τις αλλαγές του άνεμου.

Κάντε το Περπάτημα να γίνει ένας από τους ήχους στον κήπο σας

Και όμως ήχους μπορούν να παράγουν και τα πόδια μας σε ένα μέρος του κήπου μας και οι ήχοι αυτοί εξαρτάται από τα υλικά επιφάνειας. Η χρήση του χαλικιού είναι από τα πιο ελκυστικά υλικά που χρησιμοποιούν οι κηπουροί για την επίστρωση των μονοπατιών. Και τέλος μην ξεχνάτε ποτέ τα ξεραμένα φύλλα!!

Αν παρόλα αυτά δεν είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και δεν μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα στον κήπο σας κάντε το εξής: βγάλτε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του κήπου σας. Χωρίς την απόσπαση της προσοχής από το χρώμα, μπορείτε να δείτε πραγματικά τα σχήματα και τις αντιθέσεις σαν κήπο σας. Εάν η εικόνα μοιάζει με θολή, έχετε παρά πολύ λεπτή ύφη στο φύλλωμα ή ίσως παρά πολύ ποικιλία. Δοκιμάστε μερικά πλατύφυλλα, παίξτε περισσότερο με τα σχήματα και τα μεγέθη. Και αν πάλι δεν μείνετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα……αφήστε τότε την φύση να κάνει την δουλειά της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου