Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Κηπουρική για αρχάριους

 

Πώς να ξεκινήσετε και να φροντίσετε   τον κήπο σας

Πήρατε μια σημαντική και μεγάλη απόφαση….Να φτιάξετε τον κήπο σας! Αυτό βεβαία μπορεί να σας φαίνεται πολύ αποκαρδιωτικό…..

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα ενός κήπου, αλλά όλα ξεκινούν επιλέγοντας να δείτε τι θέλετε να μεγαλώσει, τι σας αρέσει και θέλετε να απολαύσετε. Κάθε κήπος είναι μια συνεχής διαδικασία, γι 'αυτό μην ανησυχείτε για τα λάθη, να απολαύσετε την εκμάθηση όσο αυτή διαρκεί. Είτε είστε απο αυτους που αρχίζουν με το πρώτο κήπο τους ή θέλετε να ανανεώσετε τις δεξιότητές σας, τα ακόλουθα άρθρα περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για να σας κάνουν κηπουρό μεγάλης κλάσεως.

 Ξεκινώντας έναν κήπο

pegasus_LARGE_t_209761_105653841Το πιο δύσκολο κομμάτι της κηπουρικής είναι η λήψη αποφάσεων. . Θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα τοποθετήσετε στον κήπο σας, τι φυτά θέλετε, αν θα ξεκινήσετε  με σπόρους ή έτοιμα φυτά και πώς θα βρείτε το χρόνο να ασχοληθείτε με αυτόν. Οι αποφάσεις αυτές είναι επίσης και το πιο διασκεδαστικό μέρος της κηπουρικής, επειδή τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο που είναι πολύ προσωπική υπόθεση, να παρακολουθήσετε την αύξηση του και να τον απολαύσετε τα επόμενα χρόνια. Πριν πάρετε όμως οποιαδήποτε απόφαση ριξτε μια ματια στις Βασικές αρχές σχεδιασμού 1, Βασικές αρχές σχεδιασμού 2Βασικές αρχές σχεδιασμού 3.

Ξεκινώντας από κάτι μικρό

Μπορεί να έχετε οράματα να δημιουργήσετε άγρια λιβάδια με πανδαισία χρωμάτων ή μια άγρια ζούγκλα, αλλά καλό είναι να μην οργιάζει η φαντασία σας γιατί τα τετραγωνικά έξω είναι λίγα…Επιλέξτε λοιπόν μια θέση κοντά στην πόρτα ή μια καλή θέα από το αγαπημένο σας παράθυρο και τοποθετήστε εκεί τον κήπο σας για να μπορείτε να τον απολαμβάνετε περισσότερο. Η θέση αυτή πρέπει να είναι ηλιόλουστη, θα προσθέσετε λίγο χρώμα και αμέσως θα γίνει ιδιαίτερα ελκυστικό. Και εφόσον θα τον βλέπετε συνέχεια θα βρείτε τι σας αρέσει και τι όχι αλλά και να εντοπίζετε τυχόν λάθη που έχετε κάνει. Φυσικά δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένος είστε για τον απολαύσετε, γιατί κάθε φορά που μπαίνετε ή θα βγαίνετε από το σπίτι, κάθε φορά που θα κοιτάτε έξω από το παράθυρο, θα είναι εκεί, μπροστά σας.

Αξιολόγηση και επιλογή τοποθεσίας

Αν έχετε στο μυαλό σας μια συγκεκριμένη καλλιέργεια φυτών,πρέπει να ελέγξετε τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου φυτού. Σχεδόν όλα τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται 6 ώρες ήλιο την ημέρα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα που απαιτούν επισκιασμένο χώρο. Αν θέλετε να ξεκίνησετε έναν κήπο, όπου υπάρχει σκιά κυρίως, οι επιλογές των φυτών που θα χρησιμοποιήσετε είναι περιορισμένες αλλά όχι και απαγορευτικές. Ελέγξτε για να δείτε τις αναπτυσσόμενες συνθήκες που απαιτεί. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστη, γι αυτό και έχουμε εν μέρει σκιασμένη είσοδο. Θα μπορούσατε να προσθέσετε ένα μικρό κήπο κατά μήκος του διαδρόμου που οδηγεί στην είσοδο του σπιτιού, το όποιο θα γινόταν και κομβικό σημείο.

deigma 1Επίσης, λάβετε υπόψη ποτέ ο ήλιος χτυπά τον κήπο. Ο απογευματινός ήλιος είναι θερμότερος και ξηρότερος από τον ήλιο το πρωί. Αξιολογήστε λοιπόν την έκθεση στον ήλιο, στον αέρ,α υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία καθώς και την κυκλοφορία των ποδιών σας. Μπορείτε να κάνετε και μια δόκιμη τοποθετώντας ένα καλώδιο σωλήνα πάνω στο έδαφος και οριοθετώντας τον χώρο όπου μελλοντικά θα γίνει ο κήπος σας.

Πώς είναι το έδαφος;

detailed_image_202Εφόσον γνωρίζετε τι φυτά θέλετε, ήρθε η ώρα να ελέγξετε το χώμα. Ο έλεγχος του εδάφους είναι το λιγότερο ελκυστικό κομμάτι της κηπουρικής, αλλά το πιο σημαντικό. Μια γρήγορη μάτια στο αρθρο μου…..θα γνωρίζετε τι χώμα έχετε στον κήπο σας. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες ελέγξετε σε ένα εργαστήριο το PH του εδάφους. Αυτό θα σας πει αν είναι όξινο ή αλκαλικό. Στα περισσότερα φυτά αρέσει το ουδέτερο PH 6,2 ,με 6,8. Στην χώρα μας τα περισσότερα εδάφη είναι όξινα, εκτός από τα εδάφη του Πηλίου που είναι αλκαλικά. Καλό είναι από εκεί που θα αγοράσετε τα φυτά  σας να ελέγξετε τις ετικέτες που τα συνοδεύουν για να γνωρίζετε και σεις τις απαιτήσεις τους. Αν κάνετε του κεφαλιού σας πάλι και επιλέξετε φυτά αντίθετα με το έδαφος που διαθέτετε, ε τότε θα καταρρεύσετε και σεις και τα φυτά μαζί.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την υφή του εδάφους σας ή ακόμη και θρεπτικές ουσίες και μέταλλα σε αυτό. Μπορείτε να κάνετε έναν λεπτομερή εργαστηριακό έργο σε κάποιο φυτώριο. Η υφή του εδάφους αναφέρεται αν το έδαφος είναι αμμουδερή, αργιλώδες, βραχώδης ή το ιδανικό, αμμοπηλώδη. Όποια και αν είναι η υφή, μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη της οργανικής ύλης, όπως λίπασμα ή με την δημιουργία δικού σας χώματος όπως το κομπόστ.

Προετοιμάστε το παρτέρι σας

Αυτή είναι η αγαπημένη αγγαρεία όλων των κηπουρών αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να γίνει. Εφόσον έχετε επιλέξει το χώρο, κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα καλύπτεται από γρασίδι ή αγριόχορτα. Αυτό πρέπει να καθαριστεί με κάποιο τρόπο, προτού φυτευτεί. Μια καλή σκέψη είναι να γίνει κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου τα αγριόχορτα βρίσκονται σε ύφεση.Step 1: Mark it Out Step 2: Get Rid of the GrassStep 3: Dig It Up!Step 4: Edge Your New BedStep 5: Site Your PlantsStep 6: Get Planting

Οριοθετείτε το χώρο κάνοντας κοφτές περιμετρικές φτυαριές βάθους 30 εκ. περίπου, δεν χρειάζεται να το μετρήσετε με το μέτρο αυτό. Οργώστε όλο το παρτέρι και αφαιρέστε τυχόν πέτρες και οτιδήποτε κρίνετε εσείς αναγκαίο το όποιο θα εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών. Τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα (8-10 φύλλα) εφημερίδας πάνω στο χώμα και βρέξτε το καλά. Στην συνέχεια καλύψτε τις εφημερίδες με χώμα καλής ποιότητας. Μην ανησυχείτε για τις εφημερίδες, θα αποσυντεθούν με το καιρό, απλά τις βάζουμε για να εμποδίζουν τα αγριόχορτα να ξαναβγούν. Υπάρχουν βέβαια κάτι προκλητικά ζιζάνια που χώνονται οπουδήποτε και πρέπει να σκύψετε με το χεράκι σας για να τα βγάλετε. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τεχνητό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης ή από το κόμποστ που έχετε κάνει εσείς (επιμένω πολύ σε αυτό, θα γλιτώσετε το περιβάλλον από τα σκουπίδια σας αλλά θα γλυτώσετε και χρήματα). Ξεκουραζόμαστε λίγο….είναι βαριά εργασία η προετοιμασία και επανερχόμαστε….

Επιλέγοντας τι θα θέλατε να μεγαλώσει

Αυτό είναι πιο δύσκολο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε…..αλλά και πολύ γοητευτικό. Ξεκινήστε με τι χρώματα θέλετε. Μην στηρίζετε το όνειρο σας στην φωτογραφία ενός περιοδικού, ρίξτε μια μάτια στα παρτέρια των γειτόνων σας. Δείτε τι μεγαλώνουν με επιτυχία, μπορούν ακόμη να είναι και σε θέση να σας δώσουν είτε ένα μόσχευμα είτε να διαιρέσουν ένα βολβό από τα δικά τους φυτά.

Κάντε μια βόλτα σε ένα φυτώριο της περιοχής σας, ένα ωραίο πρωινό, και διαβάστε τις ετικέτες των φυτών. Βεβαιωθείτε ποια φυτά από αυτά έχουν τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες (ήλιος, νερό, PH ….) και ότι κανένα από αυτά δεν χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από αυτή που μπορείτε να τους δώσετε, σημαντικό και αυτό!!! Και στη τελική επιλογή, κάντε ένα συνδυασμό 3-5 φυτών που θα σας χτυπήσουν στο μάτι. Κρατήστε την ποικιλία των φυτών περιορισμένη, καλύτερα μια σύνθεση με περισσότερα φυτά αλλά λιγότερες ποικιλίες παρά να έχουμε ένα από αυτό και ένα από το άλλο.

Φύτεμα

Βάλτε γάντια και ξεκινάμε…Ίσως να προτιμάτε να κάνετε το φύτεμα ένα Σάββατο μεσημέρι, αλλά η ιδανική στιγμή για το φύτεμα νεαρών φυτών είναι η συννεφιά.

Κανόνες:

Τα φυτά δεν πρέπει να είναι ποτισμένα.

Μην τα βγάζετε όλα μαζί από τα γλαστράκια τους και τα αφήσετε εκτεθειμένα να κάθονται στον ήλιο γιατί θα στεγνώσουν οι ρίζες τους.

Αν οι ρίζες τους είναι πολύ πυκνές, τις πειράζετε ελαφρά με το χέρι και τις απλώνετε προσεκτικά στο χώμα.

Δεν θάβουμε πολύ χαμηλά γιατί θα σαπίσει ο βλαστός αλλά ούτε πολύ ψηλά γιατί θα στεγνώσουν οι ρίζες.

Μην πιέζετε δυνατά το φυτο προς τα κάτω, το πότισμα θα τα τοποθετήσει σωστά μέσα στο χώμα.

Step 8: Water It InΤο ποσό νερό θα χρειαστούν τα φυτά σας θα σας το πουν τα ίδια, θα βλέπετε πολύ συχνά το έδαφος  τους. Το καλοκαίρι φυσικά ποτίζετε πιο συχνά. Αν μερικά πέφτουν σε μαρασμό το μεσημέρι φταίει ο μεσημεριανός ήλιος. Για τον δικό σας μαρασμό το βράδυ φταίει το άγχος.

Step 7: Spread MulchΠροστατευτικό στρώμα

Ίσως έχετε ακούσει πολλά για το προστατευτικό στρώμα το τελευταίο καιρό, που σκοπό έχει να κρατά την υγρασία το καλοκαίρι και το φυτό να παραμένει δροσερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεμαχισμένο φλοιό, κόμποστ, άχυρο, τεμαχισμένα ή σάπια φύλλα. Τα σάπια φύλλα βέβαια μπορεί να γίνουν κρυψώνες για αρουραίους ή ποντίκια. 

Κρατήστε αρχείο με τις ετικέτες των φυτών

Κρατήστε ένα αρχείο από αυτά που έχουν φυτευτεί ή ακόμα καλύτερα, κρατήστε τις ετικέτες που συνοδεύουν τα φυτά σας. Αυτό θα βοηθήσει να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να χρειαστεί το φυτο σας, το επόμενο έτος, και τι δεν λειτούργησε.

Μπορείτε επίσης να κρατάτε και περισσότερες πληροφορίες όπως πήγε η άνθηση φέτος, το πότισμα, που θα σας βοηθήσουν για έναν καλύτερο κήπο του χρόνου.

Συντήρηση κήπου - Τι να περιμένουμε

Όλα τα φυτά που πρόκειται να απαιτούν κάποια συντήρηση. Η ιδέα ότι τα πολυετή φυτά απαιτούν λιγότερη συντήρηση από μονοετή είναι λάθος.

· Η πρώτη φροντίδα που πρέπει να προσφέρετε στα φυτά σας είναι το νερό. Αν βρέχει τακτικά, καλό για σας. Αν όχι, μην αφήνετε τα φυτά σας να πέσουν σε ξηρασία ποτέ γιατί δεν πρόκειται να ανακάμψουν ποτέ!

· Η δεύτερη φροντίδα είναι το ξεβοτάνισμα…..σκύψιμο και ένα ένα ζιζάνιο το τραβάμε με την ρίζα του.

· Αφαιρούμε τα ξερά άνθη για να μπορέσει το φυτο να δημιουργήσει νέα άνθιση

Αν συμβεί κάτι μοιραίο μην τα βάψετε μαύρα….βρείτε την αιτία και αντικαταστήστε το σύντομα.

Απολαύστε το! Έχετε δημιουργήσει το πρώτο κήπο σας.

stΥπάρχει ένα ρητό που χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό: «Σταματήστε και μυρίσετε τα τριαντάφυλλα». Εμείς οι κηπουροί τελικά είμαστε τόσο απασχολημένοι με τα κεφάλια μας πάνω από το έδαφος, με το κλάδεμα, το πότισμα και το τράβηγμα κάθε λογής ζιζανίων, που συχνά δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε δημιουργήσει μέχρι κάποιος άλλος μας το πει. Ένα βήμα πίσω λοιπόν για να απολαύσετε ό, τι έχετε καταφέρει και στη συνέχεια, ξεκινήστε κάνοντας σχέδια για την επέκταση του χώρου.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου